
סדנה מספר
1
תהליכי הליבה של ACT בדרך לגמישות פסיכולוגית
הסדנה תהווה חלון כניסה לעולם הACT כגישה טיפולית וכדרך חיים. נכיר את המודל הבסיסי של הגישה המציע שישה תהליכי ליבה המרכיבים יחד את משושה הגמישות הפסיכולוגית. נתמקד בכמה מן הקודקודים ובכך נחשף לדיאלקטיקה המאפיינת את הגישה, אשר שמה דגש על תהליכי מחויבות לערכים, התפתחות ושינוי יחד עם תהליכי קבלה וחיבור לרגע הנוכחי.
במהלך הסדנה תודגש הייחודיות של הגישה כגישת C)BT) גל שלישי, טרנס-דיאגנוסטית, אשר למעשה אינה גישה טיפולית בלבד, אלא פרקטיקה אוניברסלית שימושית לכל אחד ואחת לצורך התפתחות אישית והרחבת רפרטואר ההתנהגות האישי.
נטע עמיאל
.png)
סדנה מספר
2
שפה כהתנהגות - RFT קליני: מה זה בכלל, איך זה עובד ולמה מסתבר שאתם כבר עושים את זה?
תיאוריית המסגור היחסי (RFT) היא התיאוריה ההתנהגותית העומדת בבסיס ACT. הסדנה שואפת להצביע על החיבור הקיים בין RFT לעבודה הקלינית היומיומית שלנו כמטפלים. ננסה להראות כיצד עבודה קלינית מבוססת ACT נשענת על ביהביוריזם רדיקלי ו-RFT כאבני יסוד, וכיצד ההתערבויות הטיפוליות שלנו נובעות מבסיס תיאורטי ופילוסופי זה. כך, נקווה לפתוח דרך חדשה לגשת לרגעי הטיפול בצורה מדויקת ויעילה יותר, מתוך הבנה של הבסיס התיאורטי.
ליאור בירן וליאור גילעד
.png)
סדנה מספר
3
"למה לעזאזל הוא עושה (לי) את זה?!"- ה A-B-C של המשגה פונקציונלית
מדע ההתנהגות הקונטקסטואלי (CBS) מסב את תשומת ליבנו לעובדה שכל התנהגות מתרחשת בתוך הקשר וחיוני שנסתכל על התנהגויות באופן פונקציונלי ולא באופן טופוגרפי (מה ההתנהגות משרתת ולא איך היא נראית). על מנת לעודד שינוי התנהגותי אנו מלמדים.ות את המטופל.ת לזהות ולשנות את המרכיבים המשפיעים על התנהגותו.ה (הA-B-C שלו.ה). בסדנא נלמד לבנות המשגה פונקציונלית, נראה איך תיאוריית מסגור הזיקות (RFT) שעוסקת בתהליכי קוגניציה ושפה משתלבת בהמשגה (באמצעות מודל ה-ROE) ואיך לזהות פונקציות של התנהגות.
אורן גרסטנהיבר וקרן ניסן-אילסר
.png)
סדנה מספר
4
מקומה של קבלה ומחוייבות בהתמודדות עם כאב כרוני
סדנה זו עוסקת בעקרונות ACT בליווי מטופלים המתמודדים עם כאב פיזי. כאב כרוני הוא מנת חלקם של כ17% מאוכלוסיית ישראל, ונמצא בקומורבידיות גבוהה עם הפרעות פסיכולוגיות שונות. המודל המוצע מאפשר הרחבת החשיבה הקלינית והתאמת עקרונות הגישה לטיפול במצבים אלו, תוך שימת דגש על הסבל המתלווה לכאב פיזי, ומציאת מרחב פעולה המאפשר התקדמות לעבר הערכים. הסדנה מניחה היכרות תיאורטית מוקדמת עם ששת התהליכים המרכיבים את מודל העבודה של ACT, ומיועדת לאנשי טיפול אשר עובדים עם מטופלים המתמודדים עם כאב, ולאלו המתמודדים עם כאב פיזי בעצמם.
תמר פרידלנדר
.png)
סדנה מספר
6
"איך לכעוס בלי להרוס?" יישום של טיפול קבלה ומחויבות לוויסות כעס ותוקפנות
סדנא זו תתמקד ביישום טיפול קבלה ומחויבות [ACT] לוויסות כעס ותוקפנות. כעס מוגדר כתגובה רגשית שלילית לאירוע שנתפס כמעורר פרובוקציה או חוצה גבולות אישיים. כעס קשור להתנהגות תוקפנית ולקשיים בין אישיים ומהווה חלק משמעותי מהסימפטומטולוגיה של בעיות פסיכולוגיות רבות. כעס הוא גם תגובה טבעית ומסתגלת שיכולה להניע אותנו לפעול מול איום אמיתי או נתפס וליזום תהליכי תקשורת בנוגע לקונפליקטים בין אישיים. כאשר יש קושי משמעותי בוויסות כעס, ואופן הביטוי שלו נוטה להיות מוגזם, לא נשלט או תוקפני, קרוב לוודאי שתהיה מצוקה משמעותית או פגיעה תפקודית.
ד"ר שמרית תלרז כהן
.png)
סדנה מספר
7
לשייט אל החוף – מטאפורה, חוויה ותנועה ככלים טיפוליים
בטיפול קבלה ומחויבות [ACT] קיים דגש רב על קירבה לחוויה ולרגש, כדרך לקדם את המטופל להתמודד עם מצבי תקיעות ולעקוף את המכשולים שלעתים קרובות נוצרים על-ידי השפה והחשיבה. השימוש במטאפורות ובתרגילים חווייתיים בטיפול, מחזק את הקירבה לחוויה ונוגע בלב-ליבה. כלים טיפוליים אלה מתאימים הן לעבודה עם מבוגרים והן עם ילדים ומתבגרים וכן יכולים לתרום למטפלים המשלבים גישות מגוונות בעבודתם ולהעשיר את ארגז הכלים הטיפולי.
עדי הירש וגלי מרקו מויאל
.png)
סדנה מספר
8
אנשים רגישים מאוד - מי הם וכיצד אקט יכולה לשפר את חייהם?
בסדנה נכיר את התיאוריה והפרקטיקה העומדות מאחורי המושג "אדם רגיש מאוד" (HSP) שנטבע ע"י ד"ר איליין ארון, ונחבר אותו לטיפול אקטי שיכול להיטיב עם אנשים רגישים מאוד. אנשים המתאפיינים ברגישות גבוהה נוטים להרגיש שונים מכלל האוכלוסייה, הם נוטים להתייחס לרגישות שלהם באופן שיפוטי, המתבטא באמירות כגון - אני רגיש מדי, העולם הזה אינו מתאים לי ועוד.
מעיין ביטון
.png)
סדנה מספר
9
טיפול מבוסס תהליך בהתנהגויות האכילה ותפיסת הגוף - The ACT-FAP-CFT Way
שיבושים והפרעות בהתנהגויות אכילה ותפיסת הגוף הן תופעות שמשפיעות על מגוון רחב של תחומי חיים לרבות מערכות היחסים של האדם עם עצמו ועם הסביבה. בסדנא נתייחס לאופן בו ניתן להזמין, ללמד ולכוון אנשים לפתח גמישות פסיכולוגית וחמלה עצמית דרך התבוננות על התנהגויות בהקשר לאכילה ולגוף. נלמד כיצד ניתן להיטיב את מערכת היחסים של האדם עם האוכל והגוף באמצעות שינוי שפה: משפה הממוקדת במשקל, בדיאטות ובצמצום אכילה לשפה הממוקדת בבריאות.
ד"ר דלית ויסמן וטליה לביא
.png)
סדנה מספר
10
קבלה ומחויבות בהפרעות אכילה
הפרעות אכילה הינן הפרעות מורכבות המערבות מרכיבים נפשיים ופיזיולוגים כמו גם משפחתיים וסביבתיים. ההפרעות מאופיינות בקושי לקבל את הגוף כפי שהוא, ומעבר לכך בקושי לקבל את העדר השליטה במרכיבים שונים הקשורים לחיים. התמודדות עם קשיים אלו מתבטאת בניסיון לשלוט על מראה הגוף והמשקל. ההפרעה מלווה ברגשות שליליים רבים, בין השאר בחרדה, והם מובילים לבחירות התנהגותיות נוקשות ומסוכנות.
ד"ר מיכל חסון רוזנשטיין
.png)
סדנה מספר
11
ההקשר של הקשר הטיפולי- תרגול מיומנויות FAP-יות
הקשר הטיפולי מאפשר הצצה לתוך הקשרים של המטופלים שלנו והקשיים שאיתם הם מגיעים לטיפול. Functional Analytical Psychotherapy היא גישה התנהגותית על פיה כל מה שאנחנו עושים מתרחש בהקשר בינאישי, ולכן עבודה עם הקשר הטיפולי יכולה להניע שינוי משמעותי בחיי המטופל.
ד"ר שירי בקר וד"ר שרון אלדר
.png)
סדנה מספר
12
חמלה כמנוף לתהליך קבלה
לפי פול גילברט, מייסד גישת CFT, ההגדרה של חמלה היא רגישות לסבל של עצמי ושל אחרים בשילוב מחויבות להקל ולמנוע אותו. החמלה זורמת בשלושה ערוצים: זרימה של חמלה מאחרים אלי, זרימה של חמלה ממני לאחרים, וזרם של חמלה ממני לעצמי. גישת ה-CFT (טיפול ממוקד חמלה) מבוססת על מודל פסיכו-ביו-סוציאלי, ונשענת על תיאוריות של פסיכולוגיה אבולוציונית. בגישה זו ישנו דגש על האומץ שצריך כדי להתקרב אל הכאב, ולא להיסגר מולו בפחד, והגישה לוקחת צעד נוסף קדימה את תהליכי הקבלה acceptance שהינם מרכזיים באקט.
ענת ורזגר
.png)
סדנה מספר
13
לפגוש את ACT מבפנים
הסדנה נועדה לשם העמקה של המפגש החווייתי שלנו עם אקט, זאת מתוך ההנחה שכל אחד ואחת מאיתנו כמטפל וכמטפלת מהווים את הכלי המרכזי בטיפול, ומתוך ההנחה שהיכולת שלנו להנחות וללוות בתהליך אקטי כרוכה במידה רבה ביכולת שלנו להכיר את המקומות האלה בעצמנו. הלימוד יהיה בעל אופי פתוח, בסגנון של קבוצת מדיטציה או קבוצה לתרגול חוויתי, עם מעין עמוד שדרה בדמות השאלה האקטית, שאליה נחזור כעוגן שוב ושוב. ההזמנה בקבוצה תהיה לנוכחות ופעולה בהתאם לשאלה האקטית : התבוננות על החוויה שלנו, קבלה שלה, הרפיה מהדומיננטיות של המיינד ועיגון במוקד האנרגטי של הערכים שלנו ותנועה בהתאם להם, כאן ועכשיו.
ד"ר רן אלמוג
.png)
סדנה מספר
15
ערכים- מצפן, מפרש ועוגן
ערכים הם כמו מצפן – מסמנים לנו כיוון ודרך; כמו מפרש- מייצרים אנרגיה ותנועה; וכמו עוגן- מהווים נקודת משען אליה אפשר לשוב, שוב ושוב. בסדנא נעסוק בערכים שלנו. נתנסה בכלים לחקירה והבהרה של ערכים, נסמן התנהגויות שמהוות צעדיי התקרבות אליהם, נזהה צמתים של בחירה בין התקרבות להתרחקות, נתאמן בנוכחות קשובה וקבלה של הכאב הכרוך בתנועה לעבר הערכים שלנו, ונתרגל גם נוכחות קשובה ותומכת בתהליכים אלה עבור אחרים.
ד"ר עטרת רוזנפלד וד"ר עמיחי בן ארי
.png)
סדנה מספר
16
להטיל אבן על פני המים כדי ליצור אדוות רבות - עבודה עם מצבי תקיעות בטיפול האקטי
"אני לבד לא יכולה לשנות את העולם, אבל אני יכולה להטיל אבן על פני המים כדי ליצור אדוות רבות" / מאמא תרזה.
"לצאת מהקופסה" שלנו לעבר תיבת האוצרות של התרבות האנושית - כמטפלים בגישת אקט אנו מכוונים להרחיב את הגמישות הפסיכולוגית של הלקוחות ושלנו, באופן שמאפשר לצאת מהדפוסים האוטומטים ומחשיבה צרה לנוכחות מלאה יותר בעולם ולאפשרויות בחירה מגוונות יותר.
יעל אוהד בלנק
.png)
סדנה מספר
17
ACT במצבי חולי ובריאות
כולנו מלווים מטופלים שמתמודדים עם בעיות בריאות: מחלות כרוניות מסוגים שונים, מחלות ממאירות, כאב כרוני, מצבים נפשיים כמו דיכאון/חרדה, מוגבלויות פיזיות ועוד. מצבים אלו מלווים בסבל רב, והרבה פעמים בתחושה של תקיעות. איך ACT יכול לעזור לנו כאנשי טיפול לקדם את המטופלים שלנו במצבים אלו ולסייע להם לסבול פחות ולהתקדם לכיוון הערכים שלהם?
ד"ר אורנה שטטר
.png)
סדנה מספר
18
ה-ACT שבינינו: ACT בעבודה עם זוגות ובנושאים של זוגיות
העבודה הטיפולית בזירה הזוגית רוויה לעיתים אמוציות וקונפליקטים עוצמתיים. בני הזוג מגיעים לא פעם על רקע סימפטומים של מערכת יחסים שחוקה ועייפה, כשהם במצוקה גדולה. בטיפול הזוגי אנו פוגשים באופן חי ב-"עצבים החשופים" של מטופלינו, אשר מביאים איתם עוצמות רגשיות גבוהות. עוצמות רגשיות אלו מהוות קרקע פורייה להצפה כללית ויכולות לעורר קושי הן אצל בני הזוג והן בקרבנו המטפלים.
יאיר פרומר ואריאלה גרין מיסק
.png)
סדנה מספר
19
אקט ופוסט-טראומה מורכבת
הסדנא תעסוק במחשבה ויישום פרקטי של אקט לטיפול בפוסט-טראומה מורכבת (CPTSD) בדגש על פגיעות מיניות והתייחסותיות. במהלך הסדנא נלמד ונעמיק את הבנתנו על טראומה מורכבת מבחינה פנומנולוגית והתנהגותית, בין היתר, השפעתה על העצמי לאור התיאוריה הביהביוריסטית. נעסוק בשיפור ההתמודדות עם דיסוציאציות באמצעות כלים אקטיים ונעשה שימוש במטריקס ככלי לצמצום פגיעות עצמיות והתנהגויות הרסניות והגברת התנהגויות מוכוונות ערכים ומטרות.
אבי ארתור שניבאום
.png)
סדנה מספר
20
איך למהול ACT בתוך המטפל שאני - סדנה באינטגרציה
גישת אקט נכנסה לחיינו המקצועיים והאישיים בשנים האחרונות, פתחה והרחיבה את תפיסותינו הטיפוליות והכירה לנו כלים חשיבתיים והתנהגותיים חדשים ואיתם אפשרויות טיפוליות חדשות. אך מה הופך אותי למטפל/ת ACT? האם אוכל להיות מטפל/ת אינטגרטיבי/ת ועדיין לשלב בתוך עבודתי את הגישה? האם ACT יכול להשתלב בעבודתי מבלי להפוך להגדרה שלי כמטפל/ת?
שירלי רונן שחר ויעקב רוסמן
.png)
סדנה מספר
21
סדנת YogACT – לתרגל יוגה מסביב לגמישושה
בעבודתנו המשותפת אנו מציעים למטפלים להתפתח בעולם האקט באמצעות תרגול יוגה מותאם. חכמת היוגה רחבה ועמוקה יותר מהצורות הגופניות שהיא מציעה, וגישת האקט הינה רחבה ועמוקה יותר מהפרקטיקה הטיפולית שהיא מציעה. עבורנו זו דרך חיים. בסדנה נחווה תרגול יוגה המאפשר לנו להרחיב את ההיכרות עם עצמינו ועם גופנו, כך שנוכל להציע לעצמינו ולמטופלינו יותר מרחב תנועה גופני ותודעתי. כך נרחיב, בין היתר, את יכולתנו לקלוט ולהשתמש באופנים שונים של תקשורת לא מילולית.
אלעד נהלוני ושירה נהלוני גליקסברג
.png)
סדנה מספר
23
טיפול קבלה ומחויבות ממוקד [FACT FOCUSED ACT]
טיפול קבלה ומחויבות ממוקד, או FACT, הוא מודל חדש של טיפול קצר המהווה גרסה מרוכזת מאוד של טיפול קבלה ומחויבות. FACT עושה שימוש בטכניקות מובנות וממוקדות מאוד אשר מטרתן לקדם תהליך קצר וממוקד שמוביל לשינוי משמעותי.
ד"ר אנה גולברט
.png)