חושבים כאן ועכשיו
בעריכת והנחיית ד"ר פרופ' גוברין וד"ר שרון זיו ביימן
מפגש 21:
שיחה עם ד"ר אוטו קרנברג
״טיפול ממוקד העברה בהפרעות האישיות״
יום ראשון, 26 בפברואר 2023 בין השעות 19:30-21:15
עלות השתתפות: 50 ש"ח
השיחה בשפה האנגלית
ד"ר אוטו קרנברג שייך לדור הנפילים שעיצבו את הפסיכואנליזה בארצות הברית.
תרומתו הראשונה של קרנברג היא המשגת מודל רמות הארגון (נוירוטי, גבולי ופסיכוטי), פיתוח ההבנה סביב הפרעת האישיות הגבולית בהקשרו של מודל זה ומיפוי הפרעות האישיות לפי דרגת חומרתן. בולטת יכולתו המופלאה של קרנברג לשרטט בדיוק רב כל כך את העולם הפנימי של הסובלים מהפרעות האישיות הקשות על הגוונים הרבים והמורכבויות של חווייתם הפנימית.
תרומתו השניה, פיתוח של טיפול ממוקד העברה, שהתמקד תחילה באנשים הסובלים מהפרעות אישיות והתרחב אחר כך לטיפול במצוקות מגוונות. לפי קרנברג, מטופלים הסובלים מהפרעות אישיות מאופיינים בזהות דיפוזית והעדר אינטגרצי בין יצוגי עצמי ליצוגי אובייקט. באמצעות פרשנות המטפל מסייע לעשות אינטגרציה בין חלקי העצמי והאובייקט המפוצלים והמסוכסכים. השיטה הוכחה אמפירית כיעילה לטיפול במטופלים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית. קרנברג מאמין שפרשנויות צריכות להינתן מעמדה של "נייטרליות טכנית" (technical neutrality).
בשנים האחרונות קרנברג חקר את התופעה של מנהיגות המאופיינת בנרקיסיזם ממאיר בתוך קבוצות גדולות.
בשיחה זו ענר גוברין ושרון זיו ביימן ישוחחו עם אוטו קרנברג על:
מה מאפשר שינוי בפסיכותרפיה?
מה הכלים המרכזים בטיפול ממוקד העברה?
כיצד הטיפול ממוקד העברה השתנה לאורך התפתחותו?
כיצד השפיעה תנועת האינטגרציה והשינויים שעולם שעולם הפסיכותרפיה עבר על TFP?
איך הוא מגדיר הפרעת אישיות גבולית כיום, והאם שינה תפיסותיו לאור ביקורות המציעות כי טראומה מורכבת היא זו העומדת בבסיס הסימפטומים והדינמיקות המזוהות עם הפרעת האישיות הגבולית?
האם המשגתו את מודל רמות הארגון השתנתה לאורך השנים?
מהי העמדה הניטרלית עליה הוא ממליץ וכיצד הוא מתיחס לגישה ההתיחסותית המדגישה את הסובייקטיביות של המטפל ואת חשיבותה?
האם ניתן לטפל בהפרעות אישיות דרך טיפול מקוון?
כיצד ניתן להסביר היום את התהליכים המתרחשים בדמוקרטיות מערביות לפי המודל שפיתח על קבוצות גדולות הנמצאות ברגרסיה ונרקיסיזם ממאיר של מנהיגים?
אוטו קרנברג הוא פרופסור לפסיכיאטריה באוניברסיטת קורנל ובעבר ניהל אתהמכון להפרעות אישיות במרכז הרפואי קורנל בניו-יורק. כמו כן, הוא כיהן כנשיא האגודה הבינלאומית לפסיכואנליזה בשנים 1997–2001
הוא כתב עשרות ספרים ומאמרים העוסקים בהפרעות אישיות וטיפול ממוקד העברה. ספרו האחרון:
Hatred, Emptiness, and Hope : Transference-Focused Psychotherapy in Personality Disorders
יצא לאור בשנת 2022 ובוחן את הישום של TFP במצבים סכיזואידיים, פסיכוטיים, הפרעות במיניות וביחסי אהבה אצל מטופלים הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית, חולים בבתי חולים פסיכיאטריים.
פרנק יאומנס, MD, PhD הוא פרופסור חבר קליני לפסיכיאטריה, בית הספר לרפואה ויל באוניברסיטת קורנל, מרצה, במרכז הפסיכואנליטי באוניברסיטת קולומביה נשיא החברה הבינלאומית לטיפול ממוקד העברה.
ספרו האחרון:
Treating Pathological Narcissism with Transference-Focused Psychotherapy (co- שנכתב ביחד עם Diana Diamond Barry L. Stern and Otto F. Kernberg יצא לאור בשנת 2021