קוראים כאן ועכשיו - שיחות עם מחברים
בעריכת והנחיית פרופ׳ ענר גוברין וד״ר שרון זיו ביימן
מבט אל הנפש הישראלית בזמן טראומה:
העצמי השסוע של הישראלי והאפשרות לאיחויו
שיחה עם ד"ר גבי מן על פסיכואנליזה בצל משבר
יום ראשון | 09.03.25 | 19:30-21:00 | מפגש מקוון

פרופ' ענר גוברין וד"ר שרון זיו-ביימן משוחחים עם ד"ר גבי מן על ספרה החדש
ספרה החדש של ד"ר גבי מן, היוצא כעת באנגלית בהוצאת רוטלדג', מציע מבט עמוק ומורכב על הפסיכואנליזה בישראל בעידן של טראומה קולקטיבית.
ספרה, "Practicing Psychoanalysis in Israel: Seeing Through Blindness", מציע זוית ייחודית על הפסיכואנליזה הישראלית בעידן של טראומה קולקטיבית. הספר משלב תובנות מהפסיכואנליזה של קוהוט, ביון וויניקוט יחד עם פרקטיקות בודהיסטיות, ומציע מסגרת תיאורטית וקלינית למעבר ממצב של חוסר אונים פוסט-טראומטי לקוהסיביות של העצמי ולפרספקטיבה רוחנית רחבה יותר.
דרך דוגמאות קליניות עשירות, הספר מדגים כיצד ניתן לעבוד כשהסטינג הטיפולי מאוים על ידי אירועים מציפים במציאות החיצונית.המיוחד בספר זה הוא שילוב הפרספקטיבה הישראלית הייחודית עם תיאוריות פסיכואנליטיות מערביות ותפיסות רוחניות מזרחיות. ד"ר מן מציעה דרך להתמודדות עם מצבי טראומה וחוסר אונים, תוך התייחסות למציאות הישראלית המורכבת.
הפרק הראשון, "Captive in a Disaster: October 2023", עוסק בטראומה של ה-7 באוקטובר, ומדגים כיצד תיאוריה פסיכואנליטית יכולה לסייע בהבנת והתמודדות עם אירועים טראומטיים ברמה הלאומית, ומציע כלים קליניים להתמודדות עם השלכותיהם בחדר הטיפולים.
בשיחה נדון בנושאים הבאים:
מצבי עצמי סותרים אשר מאפיינים רבים מאזרחי ישראל בעת זו, ומקבלים ביטוי במגוון העברות שונות בתוך המצב הטיפולי.
דיון במקרה שמדגים פיצול מסוג זה הן בתוך נפשו של המטופל והן מול המטפלת. הדיון יתאר מצבי העברה והעברה נגדית שונים במצב זה, בו מטפלים ומטופלים כאחד חוו פגיעות נרקיסיסטיות - מייצרות - פיצולים במיינד.
ההשפעה העצומה של החזרת החטופים/ות; השמחה, ההתרגשות והתקווה המפציעה, כמו גם רה-טראומטיזציה וזעם בצל האימה האל-ביתית העולה שוב על פני השטח.
הערב יכלול הצגת מקרה והדגמות של התערבויות טיפוליות ייחודיות למצבו השסוע של הישראלי העכשווי.
ד"ר גבי מן -פסיכולוגית קלינית מדריכה ופסיכואנליטיקאית מנחה, ממייסדי מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו ויו"ר המכון לשעבר. גבי מן מדריכה ומלמדת במסלול לימודי המשך של פסיכולוגיית העצמי והמעשה הטיפולי, באוניברסיטת תל אביב, והייתה ראשת המסלול. כמו כן היא נמנית על סגל ההוראה של רוח אדם, תכנית הכשרה פסיכואנליטית בודהיסטית בלוד.
מן כתבה מאמרים שונים בנושא הטראומה של הישראלים והטרנספורמציות האפשריות במצבים טראומטיים אלה. ב- 2020 היא ערכה חוברת של ה- Psychoanalytic Inquiry - שכותרתה הייתה Beyond the Consulting Room- Psychoanalysis Within the Social Sphere in Israel , שבה אנליטיקאים מזרמים שונים הוזמנו לכתוב על עבודתם בתחום המעורבות החברתית. ספרה מבעד לעיוורון, על הרחבת התודעה בפסיכואנליזה יצא ב- 2022 בהוצאת רסלינג. בימים אלה יצא ספרה החדש Practicing Psychoanalysis in Israel: Seeing Through Blindness בהוצאת רוטלדג'.
