אובדן טראומטי של הורים בילדות:
גורמי סיכון והגנה על בריאות הנפש
יום העיון עוסק באימפקט המורכב של אובדן הורה, ואף שני ההורים, בילדות על התפתחות והסתגלות, במיוחד כאשר הם מתרחשים בנסיבות טראומטיות. מציע הבנות המבוססות על מחקר, תיאוריה ומעקב קליני והשלכותיהן להתערבות רב-מערכתית. מתמקד באתגרים של הסביבה המשפחתית, האומנת והמערכות הקהילתיות הרלבנטיים למצבים קשים כאלו בהווה.
ברכות - פרופ' גליה צבר - נשיאת המכללה האקדמית תל אביב יפו
אייבי מוזס- יו"ר הארגון לנפגעי פעולות איבה
הקדמה וסיכום הרצאתו של דני בושקניץ על חוויותיו האישיות של הישרדות, התמודדות והתפתחות לאורך זמן, לאחר אובדן טראומטי של שני ההורים בילדות - פרופ' אסתר כהן
"היא מתה וגם הוא מת, אבל מותם לא מת" התמודדת עם אובדן טראומטי של הורים בילדות- פרופ' אסתר כהן
יתמות כחוויה קולקטיבית – הסיפור של כפר עציון 1948-פרופ' עמיה ליבליך
כיצד משקמים אמון ותומכים בהתפתחות המוסר של ילדים שהתייתמו מהוריהם על רקע אלימות- ד"ר סיגל קני-פז
פאנל בהשתתפות פרופ' אסתר כהן, פרופ' עמיה ליבליך, ד"ר סיגל קני-פז ודני בושקניץ, מנחה ד"ר שרון זיו ביימן
תיאור ההרצאות:
הקדמה להרצאתו של דני בושקניץ וסיכום חוויותיו האישיות של הישרדות, התמודדות והתפתחות לאורך זמן, לאחר אובדן טראומטי של שני ההורים בילדות - פרופ' אסתר כהן
כהקדמה לסיפור החיים של דני בושקניץ אני מציגה את הרציונל ללמידה מקצועית בהסתכלות רטרוספקטיבית על טיפול בילדים שחוו אובדן הורים בנסיבות טראומטיות. היא מתבססת על יוזמה שלי ליצירת קשר אישי עכשווי ושיחות התעדכנות ורפלקציה עם דני וערן בושקניץ, ניצולי "אוטובוס הדמים בכביש החוף" בשנת 1978. באירוע זה איבדו דני (בן 11) וערן (בן 9) את שני הוריהם. הקשר המחודש לאחר יותר מארבעים שנים מתייחס לשאלות שנובעות מעבודה טיפולית לאחר האסון עימם ועם המשפחה המגדלת במשך כשנתיים ולהמשך ההתמודדות שלהם מאז.
דני, כיום מוסיקאי עסוק, פעיל חברתי ואיש משפחה במשרה מלאה, הגיש אישית את סיפור הישרדותו הנפשית בליווי נגינה בגיטרה-בס ושירה (שלא נכללים בהקלטה). בהופעתו חלק את חוויית הטראומה של עדות לרצח הוריו וההינצלות שלו; את תהליך ההסתגלות למציאות שלאחר האובדן כילד המתאמץ "להיות נורמלי", נימנע ומדחיק את זכרונות העבר, מרבה לכעוס, להתמרד ומחפש נקמה כחייל. המשאב המוביל אותו קדימה הוא כשרון הנגינה בגיטרה. דווקא כשנראה שמצליח בחו"ל להתקדם בתחום הנגינה ולהתמודד, למרות העדר עורף כלכלי או משפחתי, תוקפים אותו התקפי חרדה קשים. הוא מוחזר ארצה במצב דכאוני ואובדני. הקשר עם אחיו, יצירת קשר עם מטפלת והשקעה בעבודה טיפולית מאפשרים תהליך של שיקום וצמיחה נפשית. הישגים אלו מחייבים עבודה על שימורם מול קשיי התזכורות של המלחמה הנוכחית. דני מצביע על כלים להתמודדות והעצמה אישית, ונוסך אופטימיות.
"היא מתה וגם הוא מת, אבל מותם לא מת" התמודדת עם אובדן טראומטי של הורים בילדות- פרופ' אסתר כהן
בהרצאה ננסה להבין את חוויות הילד לאחר אובדן הורה/ ובעיקר שני הורים בנסיבות טראומטיות. נעלה מודעות לסיכונים להתפתחות ולפסיכופתולוגיה אצל ילדים אלו, מתוך המחקר בעולם, מעקב קליני ונתונים על מצבם של יתומי מלחמות ואירועי איבה בארץ. ננסה להבהיר את הקשר בין אובדן טראומטי לבין הקשיים בתהליך האבל. נתבונן בדפוסי ההתמודדות ההגנתיים של ילדים אחרי אובדן טראומטי, בעיקר בדפוסי ההימנעות מזכרונות, הסירוב לבכות, כמו גם בהבנת הכעס, ובעיות ההתנהגות שלהם המבוטאים כלפי הסביבה. ננסה לסמן דרכים לטיפוח משאבי הילד היתום וגיוס כוחות מגינים, בעיקר של משפחות האומנה (המגדלות) והמערכות שסביבן.
יתמות כחוויה קולקטיבית – הסיפור של כפר עציון 1948-פרופ' עמיה ליבליך
בהרצאה אמסור את עיקרי הממצאים של המחקר הנרטיבי על כפר עציון, קיבוץ דתי בהרי חברון, שנפל בקרב בתש"ח. כתוצאה מכך, כ-60 ילדים וילדות התייתמו מאביהם, לאחר שפונו מהקיבוץ עם אמהותיהם כמה חודשים לפני הקרב האחרון. מה עלה בגורלם כמבוגרים? פגשתי אותם לראיונות אישיים בשנת 2003-4, וכתבתי על פי המחקר את הספר "ילדי כפר עציון" (כתר ואונ' חיפה, 2007). בהרצאה אתמקד בתובנות מהמחקר על החוסן שגילו סיפורי החיים של נשים וגברים אלה.
כיצד משקמים אמון ותומכים בהתפתחות המוסר של ילדים שהתייתמו מהוריהם על רקע אלימות- ד"ר סיגל קני-פז
אירועי ה7.10 הפגישו ילדים ומשפחות עם אובדנים קשים כתוצאה ממעשי אכזריות ורוע. בהרצאה זו אתייחס לייחודיות של אובדן על רקע אלימות. נבהיר את הרגשות המיוחדים המעורבים במוות ואובדן על רקע זה ועל דרכים בהם ניתן לבנות תחושת מוגנות וביטחון, הן בהיבט של שיקום ההורים האומנים והן בהיבט של תמיכה בהתפתחות תקינה של ילדים ובעיקר בהתפתחות מוסרית.
אודות המרצים:
פרופ' אסתר כהן- פסיכולוגית מומחית ומדריכה בפסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה התפתחותית וטיפול משפחתי. הייתה במשך שנים רבות חברת סגל וראשת המגמה לפסיכולוגיה קלינית של הילד באוניברסיטה העברית בירושלים. שימשה גם כאחראית המסלול לפסיכולוגיה קלינית של הילד באוניברסיטת רייכמן בהרצליה. יו"ר הועד המנהל של עמותת אמפטיה.
יזמה, פיתחה והפיצה את הגישה האינטגרטיבית העוסקת ב"טיפול בהורות מבוסס התקשרות". מכשירה ומדריכה אנשי מקצוע בטיפול במגוון בעיות הסתגלות והתפתחות של ילדים ובעיות ביחסים בין הורים-וילדים. מתמקדת במחקר והתערבויות טיפוליות עם משפחות שנחשפו למצבי לחץ וטראומה. המחקר הנוכחי שלה מתמקד בויסות רגשי בהורות והשלכותיו. בין פרסומיה הרבים (מאמרים וספרים) הספר: כהן, א. (עורכת) (2017). "טיפול בהורות: גישה אינטגרטיבית לטיפול בבעיות ילדים באמצעות הוריהם" בהוצאת אח.
פרופ' עמיה ליבליך- פסיכולוגית וסופרת, פרופ אמריטה מהאוניברסיטה העברית, וכיום מלמדת ומנחה בכתיבת סיפורי חיים במסגרות אקדמיות. מנחה "קפה מוות" 12 שנה. ספרי האחרון "רבות וטובות – כשהפמיניזם פוגש יהדות" הוצאת כנרת זמורה, 2023. ספר חדש עומד לצאת לאור בהוצאת יד יצחק בן צבי "דרך מבוא השמש – סיפורי לוחמים ממלחמת יום הכיפורים שחזרו בתשובה", נכתב יחד עם תהילה גאדו וחגית כהן-אליהו.
ד״ר סיגל קני-פז- עו"ס, ביה״ס לעבודה סוציאלית תל אביב. סגנית ראש מנהל הרווחה ומנהלת המרכז לשלום המשפחה, נתניה. מנהלת תוכנית אקדמית לטיפול הורה ילד, אוניברסיטת תל אביב. מרצה ומדריכה מכון חרוב.
ד"ר שרון זיו ביימן- פסיכולוגית קלינית, חברת סגל באקדמית תל אביב יפו, מנהלת מכון מפרשים לחקר הפסיכותרפיה. מנהלת שותפה מייסדת ב"קבוצת שיח - מכון לפסיכותרפיה התייחסותית", מנהלת מכון שדות לשירותים פסיכולוגיים, חברת בורד של האיגוד הבינלאומי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית, לשעבר יו"ר הפורום הישראלי לפסיכואנליזה ופסיכותרפיה התייחסותית, ממייסדי האגודה הישראלית לפסיכותרפיה ממוקדת, פרקטיקה פרטית במבוגרים וזוגות.