top of page

חושבים כאן ועכשיו

בהנחיית ועריכתם של פרופ׳ ענר גוברין וד״ר שרון זיו ביימן

מפגש 22:

שיחה עם ג'ויס סלוצווור

״ויניקוט והגישה ההתייחסותית״

יום ראשון, 26 במרץ 2023 בין שעות 19:30-21:15

Image-empty-state_edited.jpg

רעיון ה"החזקה" של ויניקוט מציב אתגר גדול לגישה ההתיחסותית. הדגש של גישה זו על הדדיות ביחסים הטיפוליים אינו עולה בקנה אחד עם הרעיון של מטופל תלותי, פסיבי שהמטפל "מחזיק" אותו במערכת יחסים א-סימטרית.

מודל ההחזקה ההתיחסותית של ג'ויס סלוצ'וור מגשר על הפער בין החשיבה ההתיחסותית לחשיבה הויניקוטיאנית.  סלוצ'וור תיארה את המרכיב האינטר סובייקטיבי של החזקה תוך התייחסות מפורשת לצורך של המטופלים לחוות בפרטיות את הלבד שלהם בתוך המרחב ההתיחסותי. "הגישה ההתיחסותית מדגישה  כותבת סלוצ'ווור "שהחזקה היא לא משהו שאנחנו עושים "למען" או "כלפי" המטופל שלנו; זוהי חוויה שנוצרת במשותף על ידי הדיאדה האנליטית. החזקה גם אינה מוגבלת לעבודה סביב יחסי התלות; הצורך בהחזקה יכול לצוץ סביב שנאה, נרקיסיזם, או תגובה חזקה לפגיעה. אנו מחזיקים כאשר אנו עושים כמיטב יכולתנו להניח בצד (מבלי להשליך החוצה או להיות בדיסוציאציה)  אותם היבטים של הסובייקטיביות שלנו שישבשו את תחושתו (האשלייתית באופן חלקי)  של המטופל שלנו כלפינו" (2021, 168).


הנה כמה מהשאלות שיידונו בשיחה:

  • האם יש מקום לרגרסיה בטיפול בגישה ההתיחסותית?

  • האם "החזקה" מונעת את הסובייקטיביות והנפרדות של האנליטיקאי?

  • מהי ההשפעה של החזקה על רגשות כמו בושה?

  • מתי וכיצד מתפתחת ההחזקה בכיוון של הדדיות?

  • מה עושים כאשר הצורך התובעני של המטופל חונק את המטפל?

  • מה מהווה פעולה טיפולית מנקודת מבט התיחסותית -ויניקוטיאנית?

  • דוגמאות קליניות ישמשו את ג'ויס סלוצ'וור לענות על שאלות אלה.


ג'ויס סלוצ'וור  Ph.D., ABPP, היא פרופסור אמריטה לפסיכולוגיה במכללת האנטר ובמרכז הבוגרים, CUNY.  ג'ויס היא חבר סגל ומנחה בתוכנית הפוסט-דוקטורט של NYU, במרכז סטיבן מיטשל, בתוכנית ההכשרה הלאומית של NIP (כולם בניו יורק), במרכז פילדלפיה ללימודים יחסיים בפילדלפיה ובמכון הפסיכואנליטי של צפון קליפורניה בסן פרנסיסקו.  היא חברה במערכת של Psychoanalytic Dialogues , כתב העת של האגודה הפסיכואנליטית האמריקאית, Ricerca Psicoanalitica  ו Psychoanalytic Perspectives והיא חברה במועצת המנהלים של IARPP.  ג'ויס פרסמה מעל 100 מאמרים על היבטים שונים של התיאוריה והטכניקה הפסיכואנליטית.  מהדורות שניות של שני ספריה,  Holding and Psychoanalysis: A Relational Perspective (1996) and Psychoanalytic Collisions (2006), " יצאו לאור ב-2014 בהוצאת רוטלדג'.  ספרה הקרוב: Elephants Under the Couch: Psychoanalysis and the Unspoken יראה אור בהוצאת קרנק.  היא עורכת שותפה, יחד עם לו ארון וסו גרנד, של De-idealizing Relational Theory: A Critique From Within” “Decentering Relational Theory: A Comparative Critique (2018, Routledge) .  היא נמצאת בקליניקה פרטית בניו יורק, שם היא רואה יחידים וזוגות, ומנהלת קבוצות הדרכה ולימוד.


Joyce Slochower Ph.D., ABPP, is Professor Emerita of Psychology at Hunter College & the Graduate Center, CUNY.  Joyce is faculty and supervisor at the NYU Postdoctoral Program, the Steven Mitchell Center, the National Training Program of NIP (all in New York), Philadelphia Center for Relational Studies in Philadelphia and the Psychoanalytic Institute of Northern California in San Francisco.  She is on the Editorial Boards of Psychoanalytic Dialogues, Journal of the American Psychoanalytic Association, Ricerca Psicoanalitica and Psychoanalytic Perspectives and is on the Board of the IARPP.  Joyce has published over 100 articles on various aspects of psychoanalytic theory and technique.  Second Editions of her two books, Holding and Psychoanalysis: A Relational Perspective (1996) and Psychoanalytic Collisions (2006), were released in 2014 by Routledge.  Her forthcoming book: Elephants Under the Couch: Psychoanalysis and the Unspoken will be released by Karnac.  She is co-Editor, with Lew Aron and Sue Grand, of “De-idealizing Relational Theory: A Critique From Within” and “Decentering Relational Theory: A Comparative Critique (2018, Routledge).  She is in private practice in New York City where she sees individuals and couples, runs supervision and study groups.

bottom of page