חושבים כאן ועכשיו
בעריכת והנחיית פרופ' ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן
מפגש 17:
שיחה עם מרק סולמס
״מה מטפלים צריכים לדעת על המוח כדי לעזור טוב יותר למטופליהם?״
יום ראשון 29 במאי 2022 בין השעות 19:30-21:15
מארק סולמס הוא בין הפסיכואנלטיקאים החדשניים והפוריים ביותר החיים כיום. הוא השקיע את מיטב שנותיו ואת האנרגיות הבלתי נדלות שלו כדי לשלב בין מחקר המוח לבין התיאוריה הפסיכואנליטית. נוירופסיכואנליזה הובילה תחת הנהגתו לתגליות בתחומי החלום, הטראומה, הזיכרון, האפקט, והמוטיבציה, השופכים אור חדש על העבודה הקלינית. קבוצות מחקר בעשרות מדינות עובדות יחד כדי לדון באופן שבו ניתן להשתמש במחקר המוח בפרקטיקה הקלינית (אירית ברזל רווה יסדה ועומדת בראש החברה הנוירופסיכואנליטית הישראלית).
המסר הברור של סולמס הוא שממצאים ממחקר המוח משפרים את ההבנה הטיפולית ואת ההתערבויות הקליניות. מסר זה התקבל בברכה על ידי פסיכואנליטיקאים רבים ברחבי העולם, אך גם עורר התנגדויות וביקורת.
סולמס הוא לא רק תיאורטיקן מחונן. הוא פיתח חזון של טיפול פסיכואנליטי המבוסס על מדעי המוח והוא ממליץ על דרך מסוימת לעבוד עם מטופלים. סולמס הוא גם העורך והמתרגם המוסמך של המהדורה הסטנדרטית המתוקנת של כתבי זיגמונד פרויד (24 כרכים) ביחד עם הכתבים הנוירולוגיים של פרויד (4 כרכים).
בשיחה זו ידונו ענר גוברין ושרון זיו-ביימן עם מארק סולמס בשיטה הפסיכואנליטית הייחודית שפיתח בהשפעת חקר המוח. נושאים שיידונו: כיצד מחקרי מוח תורמים לאבחון מטופלים? מהן גישות פסיכותרפיה מכוונות מחקר מוח? אילו רעיונות פסיכואנליטיים אומתו ממדעי המוח ואילו הופרכו? האם השימוש בפרשנויות להעלאה למודעות של קונפליקט לא מודע עולה בקנה אחד עם מחקרים נוירופסיכולוגיים? כמו כן נדון בפרויקט של סולמס לתרגם את כתביו של זיגמונד פרויד לאנגלית: מדוע אנו זקוקים לתרגום חדש לאנגלית של פרויד ומה יהיו ההבדלים העיקריים בין התרגום של ג'יימס סטרצ'י לתרגום של סולמס?
פרופסור מארק סולמס הוא חבר באגודה הפסיכואנליטית הבריטית ובאגודות הפסיכואנליטיות האמריקאיות והדרום אפריקאיות. הוא מנהל את תחום הנוירופסיכולוגיה במכון למדעי המוח של אוניברסיטת קייפטאון. הוא עמית כבוד של המכללה האמריקאית לפסיכיאטרים. הוא זכה בהצטיינות ובפרסים רבים, כולל פרס סיגורני. הוא פרסם 350 מאמרים מדעיים, ושמונה ספרים, האחרון שבהם הוא The Hidden Spring (Norton, 2021). הוא העורך והמתרגם המוסמך של המהדורה הסטנדרטית המתוקנת הקרובה של העבודות הפסיכולוגיות המלאות של זיגמונד פרויד (24 כרכים) ויצירות מדעי המוח המלאות של זיגמונד פרויד (4 כרכים).