top of page

DBT כשפה טיפולית בטראומה אקוטית ומתמשכת

טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT-Dialectical Behavior Therapy) הוא טיפול אינטגרטיבי מבוסס ראיות שפיתחה פרופ' מרשה לינהן (Linehan Marsha M) עבור אנשים הסובלים מהפרעות קשות בוויסות רגשי והתנהגות אובדנית. מטרת הטיפול היא: "לבנות חיים ששווה לחיות אותם". הפרעות עמוקות וממושכות בוויסות רגשי יכולות לבוא לידי ביטוי בבעיות רגשיות והתנהגותיות מורכבות, ובכללן הפרעת אישיות גבולית, טראומה מורכבת, הפרעות אכילה, התמכרויות וכן במצבי דיכאון וחרדה.


מדובר בגישה טיפולית סיסטמתית ומאורגנת, עם הנחות יסוד ברורות ואסטרטגיות מנחות לטיפול במצבי סערה ומצוקה. האלמנטים העיקריים בטיפול הם מיינדפולנס, דיאלקטיקה וולידציה. העבודה הטיפולית מכוונת לזיהוי, קבלה והבנת הסיבות למצב, לצד לימוד מיומנויות שיאפשרו השגת השינוי הנדרש. גישה זאת מאפשרת, גם במצבי קיצון לחזק את כוחות הנפש, ללמוד ולתרגל מיומנויות להתמודדות ברמה מיידית וגם לאורך זמן, עם מצוקה על השלכותיה ועל דרכי התבטאותה השונות.


אסטרטגיות טיפוליות ומיומנויות DBT אפשרו לנו להיות לעזר באופן מיידי לנפגעי האסון של ה- 7.10. אלמנטים טיפוליים מתוך ה-DBT, מאפשרים גם לנו, המטפלים, לחזק את רוחנו אנו ולהשתמש באותן מיומנויות על מנת להתמודד עם המצוקה שאנו המטפלים חווים עקב זוועות האסון, המלחמה המתמשכת והדרישה לטיפול במעגלים הולכים ומתרחבים של מצוקה על רקע מצב המתח המתמשך. בגישת ה-DBT ניתן למצוא התייחסות לאתגר המקצועי וגם למצוקת המטפל שפוגש מטופלים ומשפחותיהם בתקופת חיים קשה במיוחד ונדרש לתת מענה מקצועי, אחראי ויעיל, בעת בה הוא עצמו חווה ומושפע מאותה מציאות משברית.


יום העיון מיועד לאנשי מקצועות הטיפול המכירים את יסודות ה- DBT ומבקשים להרחיב את הידע על האפשרויות להיעזר בגישה בטיפול באנשים שחוו טראומות אקוטיות וכרוניות.

הסדנאות כוללות הצגת גישות ספציפיות שהתפתחו מתוך ה-DBT לטיפול במתמודדים עם PTSD, כמו גם התבוננות באלמנטים ספציפיים מתוך הגישה שיש להם ערך ושימוש נוסף באנשים שחוו טראומות.


תכנית היום – יום חמישי


18:00-19:15 – גישת DBT כשפה טיפולית בטראומה - ד"ר יפעת כהן

טבח ה-7/10/23 והמלחמה הנוראה שמתרחשת מאז הם התרחשויות טראומטיות שלא ידענו כמותן בארץ הזאת. התרחשויות אלה אילצו אותנו למצוא ולהמציא דרכי התמודדות למטופלים, לניצולים שעולמם התהפך בעקבות אובדנים ואירועים קטסטרופליים וגם לנו עצמנו ולקרובינו. כולנו חווים במידה שונה ומשתנה את הערעור המהותי בחיינו ובהווייתנו- פגיעה עמוקה ומתמשכת בתחושת בית, ביטחון, אמון, תחושת יכולת, תחושת שליטה, תחושת שייכות וזהות אישית ולאומית.

היכולת לתת ולידציה גורפת ועמוקה  לניצולים, לעצמי ולמקורבי, היכולת לתרגל מיינדפולנס בעצמי ועם הניצולים, היכולת להשתמש במיומנויות של עמידות במצוקה ולשאוף לעמדה קוגניטיבית דיאלקטית, היוו משענת יציבה ואמיתית במצב של סכנת התפרקות כללית. שפת ה-DBT באופן לא מפתיע, היתה לעזר בעת אובדן שיווי משקל, אובדן דרך, קיפאון וחוסר וויסות תגובתי מתבקש. אדגים מקצת מעבודתי עם ניצולים ואתייחס להבנה תיאורטית של יעילות שפת הטיפול הדיאלקטית התנהגותית במצב סביבתי קטסטרופלי בהתייחס גם לאירועים קשים אחרים בעולם.


19:30-20:30 – השדה הטיפולי בעת מלחמה – מטופלים ומטפלים. תיאור מצב בשפת ה- DBT. -
גב׳ דנה ספקטור

גישת DBT היא גישה טיפולית שפותחה להתמודדות עם מצבי הסבל הקיצוניים והמאתגרים ביותר בפסיכיאטריה. אירועי החיים שלנו בשנה האחרונה דורשים מאיתנו התמודדות עם מציאות טראומתית מורכבת ומתמשכת. אנחנו מוצאים שבגישת הטיפול הדיאלקטי התנהגותי בכלל ובפרוטוקולים הספציפיים שפותחו בשנים האחרונות בפרט – יש הבנה ופתרונות שמאפשרים לנו, המטפלים, הרחבת ארגז הכלים ומרחב החשיבה – כך שתתאפשר עבודה טיפולית יעילה גם בתוך עוצמות סבל ומשבר כפי שאנחנו חווים.

בהרצאה זו אציג מס' אלמנטים מתוך ה- DBT והפרוטוקולים שפותחו על בסיס עקרונות הגישה לטיפול בפוסט טראומה;  DBT-PTSD (Bohus, 2022)  ו-DBT-PE  (Harned, 2022).


תכנית היום – יום שישי

09:00-10:30  - סדנה לבחירה מתוך רשימת סדנאות

10:30-10:45  - הפסקה

10:45-12:15  - המשך סדנאות

12:15-12:45 - הפסקה

13:30-12:45  - פאנל מסכם - שאלות ודיון – ד״ר שרון זיו ביימן, ד״ר יפעת כהן וצוות המרצים



רשימת הסדנאות:


עבודה עם שנאה עצמית עיקשת ודיבור פנימי מחליש כתוצאה מטראומה

הסדנה תועבר ע"י עינת גבאי ונעמה שוורץ

תקציר: מטופלים שחוו טראומה מפתחים לעיתים קרובות דפוסים מתמשכים של שנאה עצמית ודיבור פנימי מחליש, המקשים על תהליך ההחלמה. בסדנה זו נתעמק בעבודה הקלינית עם מטופלים המתמודדים עם אותם דפוסים עיקשים. נבחן כיצד טראומה מעצבת ומשמרת את הדיאלוג הפנימי השלילי, ונלמד שפה שמאפשרת אופציה לשינוי הדפוסים הללו, תוך מתן דגש על בניית חמלה עצמית והתפתחות אישית. הסדנה תשלב מקרים קליניים, דיון פתוח וכלים יישומיים, תוך יצירת מרחב לחשיבה טיפולית מורכבת. המשתתפים יצאו עם כלים פרקטיים לשיפור יכולתם לעזור למטופלים לחלץ את עצמם מלולאות הדיבור הפנימי המחליש;  בדרך לבניית החיים ששווה לחיות אותם.

הבנת מודל הטראומה ויישומו בטיפול בפוסט טראומה מורכבת, עפ"י גישת

DBT–PTSD (Bohus, 2022)

 הסדנה תועבר ע"י ד"ר נדב לוי

תקציר: גישת ה- DBT-PTSD פותחה על ידי מרטין בוהוס, תוך שיתוף פעולה קרוב עם מרשה לינהאן, על מנת לסייע לסובלים מהפרעה פוסט טראומטית מורכבת, בעזרת עקרונות ומיומנויות ה-DBT. בין השאר, הפרוטוקול הטיפולי מפרט מידע פסיכו-חינוכי נרחב, על מנת לעזור למטופלים להבין את פשר החוויה הטראומטית ולאפשר להם להתמודד טוב יותר. היות שטראומה מורכבת נובעת מרצף של חוויות קשות ומשפיעה בצורה נרחבת על החיים, פעמים רבות קשה לזהות אילו סימפטומים נובעים מהטראומה ומדוע. על כן, נדרש מודל מורכב שיסביר את שלל השפעות הטראומה על המצב הנפשי ועל התנהלותו של המטופל הסובל.

על פי הגישה, החוויה הטראומטית מתבססת כרשת, המורכבת מזיכרונות טראומטיים ומתפיסות עצמיות הקשורות לטראומה. עם כל טריגר, מופעלת הרשת כולה, משתלטת על החוויה, ועלולה לגרום למטופל לניתוק מההווה ולפעול בהתנהגויות לא יעילות, אשר דווקא מחזקות את השפעת הטראומה. אחד מאירועי המפתח בטיפול מתרחש כאשר המטפל והמטופל יוצרים יחד את מודל הטראומה האישי של המטופל. בסדנה נלמד לזהות ולאפיין את מודל הטראומה האישי של המטופל. נזהה את התנהגויות הבריחה וההימנעות בהן הוא נוקט. נבין על אילו תפיסות, רגשות והתנהגויות יש להתמקד, וכיצד ניתן לשנותם כחלק מההחלמה מהטראומה.


מיינדפולנס וטראומה - חיפוש אחר איזונים

הסדנה תועבר ע"י יולי כרם-חנוך

תקציר: בסדנה נתייחס למורכבות העולה בטיפול בשימוש במיינדפולנס עם אנשים שחוו טראומה.

נתמקד בתפקיד שלנו כמטפלים. כיצד נחדד את הבנתנו בתחום המיינדפולנס במפגש עם טראומה בכדי לכוון את מטופלינו באופן זהיר ורגיש למגע תואם, קשוב ויעיל עם המציאות ועם עצמם, גם בעין הסערה.   נשען גם על ההרחבה של ה "wise mind"  "האני היודע"  כפי שפיתח בוהוס בפרוטוקול  DBT-PTSD בה הוא מציע לימוד ותרגול של "האני היודע" כבסיס וכעוגן שמומלץ לפתח בשלב מוקדם ככל הניתן בטיפול בטראומה.  הסדנה תכלול למידה, דיון ותרגול.  יחולקו דפי הדרכה ותרגול.


סביבה לא מתקפת באופן טראומטי, השפעת מודל ה- DBT-PE  על טיפול במצב של טראומה מתמשכת

הסדנה תועבר ע"י דנה ספקטור ודנה זיו  

תקציר: פרוטוקול ה- DBT Prolonged Exposure פותח על ידי ד"ר מלאני הרנד (Harned, 2022) לטיפול ב-PTSD עבור מטופלים שמגיעים לטיפול עם תמונה סימפטומטית מורכבת ולעיתים מפחידה כמו התנהגות אובדנית ופגיעה עצמית, דיסוציאציה חמורה, שימוש בחומרים והפרעות אישיות.  בסדנה זו נתמקד בהבנה של המושג חוסר תיקוף טראומטי כפי שהוגדר לראשונה ע"י מרשה לינהאן, שזיהתה את ההשלכות הדרמטיות שיש לסביבה לא מתקפת, עד כדי סימפטומים של PTSD ופגיעה קשה ביכולת לוויסות עצמי, לאוטונומיה וליוזמה. הרנד הרחיבה את המושג ואת ההבנה לגבי ההשלכות המורכבות של חשיפה לחוסר ולידציה חמורה ומתמשכת.

בסדנה נכיר את המושג, את ההשלכות של חוסר תיקוף כאירוע טראומטי מתמשך ואת מבנה הטיפול כפי שהרנד מציגה בפרוטוקול שפיתחה. נבחן את מצבנו מנקודת המבט של הסביבה הלא מתקפת של חיינו מאז ה- 7.10.23 – מצב של איום מתמשך וטראומטי. והשלכותיו גם עלינו, המטפלים. נבחן אפשרויות לטפל בעצמנו ובמטופלינו על בסיס עקרונות ה- DBT וההבנות של ה- DBT PE.

הסדנה תכלול למידה, דיון ותרגול.

טיפול בזמנים של ערעור ואי וודאות - DBT בימי מלחמה

הסדנה תועבר ע"י עדי גורדון וד״ר ענת דגני-רצבי

תקציר: בתקופה זו של מלחמה רבים מאיתנו חווים חוסר וויסות רגשי, התנהגותי, קוגניטיבי ובינאישי. השיגרה המוכרת התערערה באופן דרמטי ולא צפוי, ללא יכולת לנבא מתי ואיך תיראה הרגיעה המיוחלת. כולנו מרגישים לפרקים רגשות לא פשוטים, בעוצמה גבוהה יותר - מצב של פגיעות קולקטיבית. אנו זקוקים לכלים שיעזרו לנו לחזק את עצמנו, להחזיר תחושה של שליטה ותקווה. הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי (DBT) מציע לנו, מטפלים ומטופלים, כלים יעילים להפגת מתחים, לשיפור תחושת שליטה, לקבלת החלטות יעילות, לקבלת המציאות ולחיבור עם עצמנו. בסדנה זו נתייחס לאתגר המקצועי וגם למצוקת המטפל שפוגש מטופלים ומשפחותיהם בתקופת חיים קשה במיוחד ונדרש לתת מענה מקצועי, אחראי ויעיל, בעת בה הוא עצמו חווה ומושפע מאותה מציאות משברית.  נשתף מנסיוננו בעבודה עם צוותים בתקופת משבר, כפי שהתנסנו עם פרוץ מגיפת הקורונה. נציג את מיומנויות הליבה שהותאמו לעזור לנו, אנשי המקצוע, לחזק את רוחנו על מנת שנצליח להתמודד עם המצוקה שגם אנו המטפלים חווים עקב המלחמה המתמשכת והדרישה לטיפול במעגלים הולכים ומתרחבים של סבל על רקע מצב המתח המתמשך. הסדנה תכלול למידה, דיון ותרגול.


צוות המרצים:

ד"ר יפעת כהן, M.D. פסיכיאטרית מומחית לילדים ונוער ופסיכותרפיסטית. מקימה ומנהלת מכון אופק – מרכז ללימוד וטיפול DBT (2007-2022). מרצה ומדריכה בחוגים ללימודי המשך של פסיכיאטריה של הילד והמתבגר באוניברסיטת ת"א (1994-2018), מרצה בתוכנית הישראלית לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי של איט"ה ומדריכה רשומה באיט"ה. מרצה במכון מפרשים של המכללה האקדמית ת"א יפו. מלמדת ומדריכה בגישת DBT במכון אופק ובמסגרות אקדמיות, ציבוריות (של משרד הבריאות ומשרד הרווחה) ופרטיות.


דנה ספקטור, .M.S.W, עובדת סוציאלית. מנהלת מקצועית של מכון אופק. מטפלת בבני נוער ומבוגרים. מדריכה הורים. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע. מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע מתחום הפסיכותרפיה והחינוך במכון אופק ובמסגרות ציבוריות ופרטיות. מרצה בתוכנית הישראלית לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי של איט"ה ובתוכנית מפרשים במכללה האקדמית ת"א יפו.


עינת גבאי, M.A, פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה מוסמכת. מטפלת בבני נוער ומבוגרים. מדריכה הורים. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע.  מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע מתחום הפסיכותרפיה והחינוך במכון אופק ובמסגרות ציבוריות ופרטיות. מדריכה צוותי DBT בפנימיות טיפוליות, במחלקות אשפוזיות בבתי חולים פסיכיאטרים, ביחידות לטיפול בהפרעות אכילה ובמרכזים לנפגעי תקיפה מינית.

נעמה שוורץ, (M.S.W) עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית, מטפלת במבוגרים ומתבגרים בגישה דיאלקטית התנהגותית (DBT) ובגישה דינאמית. חברת צוות במכון אופק לטיפול והוראת DBT, מנחת קבוצות מיומנויות וויסות רגשי למטופלים והוריהם, מרכזת את קבוצות המיינדפולנס במכון, מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע מתחום הטיפול והחינוך.


ד"ר נדב לוי, Ph.D (בר- אילן) פסיכולוג קליני מומחה. מנהל שותף של מכון אופק. מטפל פרטני ומדריך הורים במכון אופק. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע. מלמד ומדריך אנשי מקצוע בגישת ה-DBT. מרצה בתוכנית הישראלית לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי של איט"ה.


יולי כרם חנוך, (M.S.W) עובדת סוציאלית, חברת צוות במכון אופק לטיפול והוראת DBT. ממקימות המכון הירושלמי לטיפול DBT. מטפלת במבוגרים, במתבגרים ובהורים ב DBT ובגישה מבוססת מיינדפולנס.  מנחה קבוצות מיומנויות DBT, מלמדת ומדריכה בגישת DBT אנשי טיפול וחינוך במסגרות שונות. מרצה בתוכנית הישראלית לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי של איט"ה.


דנה זיו, M.A פסיכולוגית קלינית מומחית. מנהלת שותפה של מכון אופק. מטפלת בבני נוער ומבוגרים בגישת ה- DBT ובגישה הדינמית. מדריכה הורים. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע. מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע בגישת ה- DBT במסגרות מתחום הטיפול, החינוך והשיקום.


עדי גורדון, פסיכולוגית קלינית מומחית. מטפלת בבני נוער ומבוגרים בגישת DBT ובגישה הדינמית. מדריכת הורים. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע. מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע טיפול בגישת ה- DBT.


ד״ר ענת דגני-רצבי, Ph.D, פסיכולוגית קלינית מומחית. מטפלת בבני נוער ומבוגרים בגישת DBT ובגישה הדינמית. מדריכת הורים. מנחה קבוצות ללימוד מיומנויות DBT למטופלים, הורים ולאנשי מקצוע. מלמדת אנשי מקצוע טיפול בגישת ה-DBT.


bottom of page