שברים ואיחויים
מבט אינטגרטיבי על קבוצות טיפוליות
בצל טראומה קולקטיבית
פירוט המושבים
"שברים ששווה לחיותם"- קבוצת המיומנויות בטיפול הדיאלקטי התנהגותי, אתגרים ותמורות- ד"ר רוית מרום
הטראומה הקולקטיבית מפגישה את כולנו עם הצורך לווסת רגשות עוצמתיים ולשרוד מצוקה נפשית, תוך ניסיון (נואש) להחזיק בשגרת החיים. עבור המתמודדים עם קשיים קודמים בוויסות הרגשי וההתנהגותי, אתגר זה מעמיס על הקיים, ועלול להגביר את הסיכון להחמרה במצב הנפשי.
DBT- גישה טיפולית אינטגרטיבית, שוזרת בתוכה ברגישות טכניקות של קבלה, מצד אחד, וחתירה לשינוי והסתגלות חיונית, מצד שני. תוך הכרה שהתמודדות לא יעילה במצבי מצוקה ומשבר מגבירה תחושת חוסר האונים ואף ייאוש (לעיתים עד כדי סיכון אובדני) ומקשה על היכולת היעזר בגורמי תמיכה.
הקבוצה נתפסת כמרחב למידה והכרה בדפוסי תגובה קיימים וכהזדמנות לתרגל וליישם מיומנויות בתחומים הבאים: קשיבות ומודעות, וויסות עוררות רגשית, עמידות במצבי מצוקה ואינטראקציה בינאישית יעילה. מחד, הקבוצה מעוררת כמיהה להתחמם לאורה ולהפיח תקווה באמצעותה, ומנגד, המפגש הבין-אישי מצית ומבעיר רגשות עוצמתיים, עד כדי תחושת אימה, ואלה מעוררים דחף לברוח מהאש.
המטריצה הקבוצתית במשכן האומנויות: על היתרונות והקשיים בעבודה קבוצתית אינטגרטיבית -
מר אורי לוין וד"ר מרסיה הוניג
הטיפול הקבוצתי האינטגרטיבי בעבודה עם פציעות נפשיות ואיחויין, מתמקד בהבנה עמוקה של השפעת הטראומה על המרחב הנפשי, הגופני והחברתי של האדם, תוך יצירת סביבה תומכת ומרפאת.
האנליזה הקבוצתית והטיפול באומנויות הן שתי גישות המתאימות לשילוב בעבודה קבוצתית, מכיוון ששתיהן מתייחסות לאדם כמכלול חוויתי, מעדיפות התבוננות הוליסטית ודגש על יחסים בין-אישיים, ובשתיהן התמקדות אינה מכוונת הפחתת הסימפטום.
בהרצאה, נציג את העבודה האינטגרטיבית שאנו מעורבים בה, במסגרת קבוצות שונות הקשורות בשכול ואובדן (משרד הבטחון, מפוני הדרום ועוד) המשלבת בעיקר טיפול באומנות ואנליזה קבוצתית. כמו כן. נציג גם מספר המשגות רלוונטיות להבנת היתרונות והקשיים, המאפיינים שילוב גישות שונות במרחב קבוצתי אחד.
להלך בין השברים: התנסות חווייתית דינמית בעבודה קבוצתית ברוח אנליזה קבוצתית - גב' אלה סטולפר
הסדנא תכלול שני חלקים : הראשון, הדגמה של תהליך קבוצתי-דינמי מונחה הממוקד בשברים וחוויות טראומטיות, חלק זה יערך בהשתתפות משתתפי יום העיון שיהוו 'קבוצה גדולה'. בחלקה השני יתקיים דיון רפלקטיבי על התהליך הקבוצתי שהתרחש ועל הגורמים התרפויטיים בעבודה קבוצתית העוסקת בטראומה.
המשתתפים יוכלו לבחור את מידת מעורבותם בהתנסות הסדנאית שתתקיים.
הגורמים המרפאים והמאחים בקבוצה בעת שבר חברתי - גב' נעמה גרינולד
בהרצאה תוצג תפיסה אינטגרטיבית פסיכודינמית המשלבת תובנות וכיווני התערבות הנחייתים ממספר נקודות מבט תאורטיות וזרמים שונים בתוך הפסיכואנליזה בהקשר של טיפול קבוצתי בצל טראומה. בהרצאה מבוססת על רעיונות מתוך פרק שנכתב לאחרונה ע"י המרצה בשיתוף ד"ר אפרת ציגנלאוב ואלה סטולפר עבור ספר שעומד לצאת בהוצאת מודן, 'מבין השברים: טראומה, התמודדות ותקוה', בעריכת בעז שלגי ושרון זיו-ביימן.
יוצגו חמש דינמיקות השכיחות בקבוצות במצבים של טראומה קולקטיבית ובצידם צרכים מרכזיים של המשתתפים: צורך באוניברסליות ותחושה של היות חלק מהאנושיות, צורך במראה ותפיסה של אלטרנטיבה, צורך בגיבוש נרטיב קוהרנטי, צורך בסיוע בין-אישי בהיחלצות ממצבים בועתיים והסתגרות וצורך בעדות אחאית.
בין חוסר אונים לחוסר ישע: הקבוצה כמרחב לתרגול חוסר אונים טרנספורמטיבי מכוון החלמה - ד"ר תולי פלינט
חוסר אונים וחוסר ישע הן תופעות מהן סובלים/ות נפגעי/ות מצבי קיצון. קיימים שלושה מצבים של חוסר אונים: ראשוני, משני וטרנספורמטיבי. מצבי חוסר האונים נתפסים כסכנה משמעותית לקיום האישי, ולפיכך נפגעים רבים מנסים להימנע מחוויה קשה זו. עם זאת, ההשלמה והקבלה המלאה של חוסר אונים יכולה להוות בסיס יציב להחלמה. הקבוצה מעצם אופי העבודה בה מקדמת התמודדות של המשתתפים עם מצבי חוסר אונים וחוסר שליטה, וכאשר מתקיימת עבודה קבוצתית מעמיקה ומקצועית ומתממש הכוח הטיפולי-שיקומי שלה - נהדפת חוויית חוסר הישע. בהרצאה יודגמו רעיונות אלה וכן יוצעו שיטות שונות לקידום 'חוויית חוסר אונים מתמיר' - במישור האישי והקבוצתי.