קידום חוסן כמרכיב חיוני בהתמודדות עם טראומה: רציונל, עקרונות ושיטות
בהשתתפות
פרופ' קרייג כץ
פרופ' כץ הנו מומחה בפסיכיאטריה, בחינוך רפואי ובעיצוב מערכות ובריאות עולמית.
מנחה: מארק שרמן
פסיכולוג רפואי, מרצה במכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה במכללה האקדמית תל אביב יפו ומדריך בקופת חולים מאוחדת.
״אתה לא יכול לעצור את הגלים אבל אתה יכול ללמוד לגלוש״
ג'ון קבט זין
"ברגעים האפלים ביותר שלנו, עלינו להתמקד ולראות את האור"
אריסטו אונאסיס
מבוא:
מחקר וידע קליני מצביעים על החשיבות של התמקדות בחוסן אישי לצד עבודת טראומה. קידום חוסן כתהליך משלים לעבודת טראומה, במיוחד בקרב אלו המתמודדים עם טראומה המונית בקנה מידה לאומי, יכול לסייע בחיזוק תכונות והתנהגויות העומדות בבסיס תחושת מסוגלות וחוסן אישי (Bonanno, 2021).
בנוסף ליתרונות האחרים שלו, החוסן יכול גם לסייע בשמירה על קשרים חברתיים, לאפשר לך להישאר מחויב לערכים ולשאיפות שלך וכן, להגן על עצמך מפני הצפה של מחשבות שליליות או סיפורים הקשורים לטראומה (Toblin, R. L., & Adler, A. B., 2016).
אימון חוסן עשוי לעזור לאנשים עם PTSD להרגיש מלאי תקווה ובעלי תחושת מסוגלות עצמית, מה שעשוי לתרום לנכונותם לעשות שיעורי בית ולהתגייס לדרכים בהן הם יכולים לעזור לעצמם.
נושאי חוסן הנראים כמתאימים במיוחד כתוספת לטיפול ב-PTSD כוללים: (1) אופטימיות, (2) בניית מערכות יחסים (3) מיומנויות קוגניטיביות (4) ניהול אנרגיה (5) ויסות רגשות (6) צמיחה פוסט-טראומטית. (פרידברג ומלפקיס, 2018).
חוסן מתייחס ליכולתו של האדם להתמודד עם מצבי לחץ ומשבר ולהסתגל לנסיבות החיים החדשות הנגרמות ממצבים אלו. אנשים בעלי חוסן מאופיינים בתחושת שליטה באירועים בחייהם, בתחושת מעורבות ותכלית בחיי היומיום וכן, בגמישות וביכולת להסתגל לשינויים בלתי צפויים. הנחת העבודה של מודל זה היא שניתן לחזק ולשפר את החוסן של האדם. זאת ועוד, חיזוק החוסן הנפשי כחלק מתהליך ההתמודדות עם טראומה הוא רובד מהותי.
סדרת סדנאות החוסן שפותחה על ידי מרכז הר סיני לסטרס, חוסן וצמיחה אישית בניו יורק מתבססת על יותר מ-30 שנות מחקר רב תחומי על גורמים התומכים בחוסן פסיכולוגי, כולל מה שלמדו חברי סגל הר סיני משבויי מלחמה במהלך מלחמת וייטנאם, מצוות ההצלה והתאוששות ב-11 בספטמבר, מניצולים מהאסון המשולש ב-3/11 ביפן ומצוותים רפואיים שהגיבו למגיפת COVID-19. כל מפגש מוקדש לגורם נתון שהוכח במחקר כמקדם חוסן ומסתיים בשורה של המלצות לפעולה. סדנאות אלו מוצעות באופן קבוע לסגל, צוות, סטודנטים וחניכים במרכז הר סיני.
הסדנאות יתמקדו בעשרה מרכיבי החוסן שזוהו:
-
אופטימיות ריאליסטית.
-
התמודדות עם פחד.
-
חיה לפי המצפן המוסרי שלך.
-
פניה לאמונה ולרוחניות
-
הקמת וטיפוח רשת חברתית תומכת – חיבור לאנשים אחרים
-
מציאת מודלים לחיקוי של חוסן
-
שמירה על רווחה גופנית
-
אימון מוחי
-
יישום גמישות קוגניטיבית ורגשית לטראומה ואתגרים אחרים
-
מציאת משמעות ומטרה
המודל הוא עיבוד לספרם של סאות'וויק, דהפיירו וצ'רני,Resilience: The Science of ,Controlling Life's Biggest Challenges המהדורה השלישית. משתתפי הקורס יוכלו לרכוש את הספר ב30 אחוז הנחה.
פירוט מפגשי הסדנה:
אנו שמחים לארח את פרופסור כץ להרצאת מבוא ושלוש מפגשי סדנה בנושא חוסן.
מטרת הסדנה היא לחשוף את המטפלים הישראלים לערכה של עבודת חוסן לצד עבודת טראומה ולהעניק הדגמות וכלים מעשיים שיסייעו למטופלים ולמטפלים להגביר את החוסן האישי והקהילתי לאחר חשיפה לאירועים הטראומטיים מאז 7.10.23.
המפגשים מקוונים ויכללו קבוצה של 12 פסיכותרפיסטים בהנחיית פרופ' כץ שישתתפו באופן פעיל בסדנת חוסן בעוד שאר המשתתפים יוכלו לצפות וללמוד. הסדנה תלווה בכתוביות בעברית
הרצאת מבוא 19:30-21:00 - 18/1/24
הרצאת מבוא בה ד"ר כץ יסקור מודלים של חוסן וחשיבות פיתוח חוסן לצד עיבוד טראומה. סקירה של כל עשרת המרכיבים של מודל חוסן שפותחו ונלמדו בהר סיני והתבססו על מלחמת ויאטנאם, ה9/11, COVID-19 ואסונות נוספים.
סדנה 1 1/2/24 19:30-21:00
תמיכה חברתית ומודלים לחיקוי בעלי חוסן: סדנה זו תתמקד בחשיבותן של רשתות תמיכה חברתיות כחיץ מפני ההשפעה של מתח אקוטי וכרוני, לצד זיהוי ולמידה ממודלים לחיקוי בעלי חוסן.
סדנה 2: 8/2/24 19:30-21:00
התמודדות עם פחדים והתמודדות אקטיבית: סדנה זו תתמקד בחשיבות שלהתמודדות במקום הימנעות ובאסטרטגיות התמודדות במספר מצבים מפחדים.
סדנה 3: 15/2/24 19:30-21:00
סדנה זאת תסקור כיצד אנשים מעניקים חווית משמעות למצבי מתח ולחץ וכיצד צמיחה פוסט-טראומטית, דת ורוחניות מהוות מקור חוסן משמעותי.
על המרצה והמנחה:
פרופסור קרייג ל. כץ, M.D. -
הוא הנו מומחה בפסיכיאטריה, בחינוך רפואי ובעיצוב מערכות ובריאות עולמיתבבית הספר לרפואה הר סיני בניו יורק, שם שימש בתפקידים קליניים ומנהליים שונים מאז הצטרפותו לפקולטה בשנת 2000. כיום, ד"ר כץ יועץ אקדמי במחלקה לחינוך רפואי ומעורב במגוון פעילויות חינוכיות המשלבות סטודנטים לרפואה ובריאות הציבור.
פרופסור כץ הקים ומנהל את התוכנית העולמית לבריאות הנפש בהר סיני. העניין שלו בחוסן צמח מתוך ניסיונו בארגון ומתן שירותים פסיכיאטריים לקהילות נפגעות אסון מאז 1998 באמצעות ארגון שד"ר כץ היה אחד ממייסדיו. מאמצים אלו כללו את ארגון התגובה הפסיכיאטרית לאירועי ה-11 בספטמבר בניו יורק, את יוזמת התוכנית למחקר וטיפול בצוותי החירום אשר סייעו ב11 לספטמבר במרכז הסחר העולמי.. כמו כן, פרופ' כץ משמש כיום כיועץ בתוכנית העוסקת בבריאות הנפש של עובדי מערכת הבריאות כתוצאה מאירועים הקשורים לקורונה (COVID-19). הישגיו של ד"ר כץ כוללים את פרס הקהילה הרפואית של ניו-יורק למצוינות במוכנות לתגובה באירועי חירום ואסון/טרור על שם- David B.L. Meza, III, MD לשנת 2022.
מארק שרמן -
מומחה לטראומה, אבל וחוסן ב-15 השנים האחרונות בישראל, מרצה בחמישה קורסים שונים במסגרת המכון, פסיכולוג רפואי מחוזי בקופת חולים מאוחדת מחוז צפון, בעל ניסיון רב בסדנאות חוסן בארגונים בישראל ובחו"ל. הכשיר והדריך כ-100 פסיכולוגים אוקראינים על מודלים למניעת ,PTSD כלים אינטגרטיביים לטיפול בPTSD ומודל להגברת החוסן האישי והקהילתי בגישה נרטיבית חווייתית במהלך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה מאז אפריל 2022.
הקלטות המפגשים
קידום חוסן - מפרשי נפש
קידום חוסן - מפרשי נפש
קידום חוסן - כרכיב מרכזי של התמודדות עם טראומה: רציונל, עקרונות וכלים, פרופ׳ קרייג כץ
ביבליוגרפיה :
Toblin, R. L., & Adler, A. B. (2016). Resilience training as a complementary treatment for PTSD. Complementary and alternative medicine for PTSD, 263-290.
Bonanno, G. A. (2021). The end of trauma: How the new science of resilience is changing how we think about PTSD. Basic Books.
Friedberg, A., & Malefakis, D. (2022). Resilience, trauma, and coping. Psychodynamic psychiatry, 50(2), 382-409.
Southwick, S. M., & Charney, D. S. (2023). Resilience: The science of mastering life's greatest challenges. Cambridge University Press. Resilience: The Science of Controlling Life's Biggest Challenges